Το σχολείο μας έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα, σύμφωνα πάντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του μαθητικού του δυναμικού, την εκπαίδευση των μαθητών μας σε βασικές λειτουργικές δεξιότητες, για την διευκόλυνση της καθημερινότητας και την προώθηση της μέγιστης δυνατής αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους, σε βασικούς τομείς της ζωής τους. Η ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωση και ο αυτοκαθορισμός των πράξεων και επιλογών του κάθε ατόμου, έννοιες αυτονόητες για τα τυπικά αναπτυσσόμενα άτομα, εντούτοις, δεν είναι και τόσο αυτονόητες για όλους όσους εμπίπτουν στο φάσμα της νοητικής ανεπάρκειας, όπως οι μαθητές μας. Παράλληλα, στο σχολείο μας δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην παράμετρο της κοινωνικοποίησης των μαθητών, ώστε στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης τους με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, εκτός σχολικού πλαισίου, να διαθέτουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες για την διευκόλυνση της επικοινωνίας και την ομαλή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό σύνολο. Είναι προφανές, πως οι στόχοι της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης οφείλουν, ανά περίπτωση, να είναι προσαρμοσμένοι στις δυνατότητες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε μαθητή και να τον αντιμετωπίζουν σαν ξεχωριστή οντότητα.
Με βάση τα παραπάνω, η Φυσική Αγωγή στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην επίτευξη των προαναφερόμενων επιδιωκόμενων στόχων, δεδομένου ότι η συστηματική εξάσκηση του συνόλου των αντιληπτικό-κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών, στα πλαίσια του μαθήματος, αποτελεί τη βάση της ενίσχυσης του επιπέδου λειτουργικής και προσαρμοστικής ικανότητας τους, σε όλους τους τομείς καθημερινής ζωής.
Στο σχολείο μας, αυτό επιδιώκεται μέσα από τους ακόλουθους βασικούς άξονες:
(Σημείωση : Είναι προφανές πως οι παρακάτω εκπαιδευτικοί άξονες, που αφορούν στο μάθημα της φυσικής αγωγής, γύρω από τους οποίους τίθεται η στοχοθέτηση για καθένα εκ των μαθητών μας, δεν αφορούν όλοι ή τουλάχιστον στο ίδιο βαθμό όλους τους μαθητές μας, αλλά σύμφωνα πάντα με το επίπεδο λειτουργικής και αντιληπτικής ικανότητας και τις ανάγκες τους.)