Επιστροφή σε Σχ. έτος 2023-2024

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, που κρίνονται
σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου.
Το 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης είναι σχολική δομή ειδικής αγωγής και ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης σε κατοικημένη περιοχή που είναι εύκολα προσβάσιμη. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι προσπελάσιμη και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες για όλα τα είδη των αναπηριών.
Δέχεται για φοίτηση μαθητές/τριες που διαμένουν κυρίως στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Φοιτούν 56 μαθητές/τριες με Νοητική Υστέρηση, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, Πολλαπλές αναπηρίες – εγκεφαλική παράλυσηνευρολογικά -κινητικά προβλήματα, Ψυχικές διαταραχές, Διαγνωσμένα σύνδρομα. Οι μαθητές μετακινούνται δωρεάν με λεωφορεία. Τη δαπάνη για τη μεταφορά καλύπτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το σχολείο είναι στελεχωμένο από μόνιμο Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Δεν παρατηρείται μεγάλη εναλλαγή προσωπικού, γεγονός που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της μονάδας, στη διαμόρφωση ενός συνεργατικού πλαισίου εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

Το σχολείο σχεδιάστηκε και οργανώθηκε σύμφωνα με τους νόμους, Ν.2817/2000 και Ν. 3699/2008 και το
ωρολόγιο πρόγραμμα, Υ.Α 57523/Γ6/4-6-2002 (ΦΕΚ765/Β19-6-2002), για να παρέχει στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Επαγγελματική Εκπαίδευση, με απώτερο σκοπό την κοινωνική ένταξη και συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία. Οργανώθηκαν Εργαστήρια που αποτελούν προσομοιώσεις επαγγελματικών χώρων με όλο τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό, έτσι ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση τόσο στις αντίστοιχες επαγγελματικές, όσο και στις γενικότερες εργασιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετέπειτα αποκατάσταση τους. Το σχολείο διαθέτει Εργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Χειροτεχνίας καθώς και μια προσομοίωση κατοικίας για το Εργαστήριο της Αυτόνομης Προστατευόμενης Διαβίωσης. Επίσης, διαθέτει αίθουσες Γλώσσας, Μαθηματικών, Κοινωνικής Αγωγής, Μουσικής, θεωρίας Γεωπονίας, Εργαστήριο Πληροφορικής, 2 Τραπεζαρίες (η 1 με Εκπαιδευτική κουζίνα), 1 κλειστό Γυμναστήριο και γήπεδο Μπάσκετ στην αυλή. Για τα υποστηρικτικά θεραπευτικά προγράμματα Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας,  Λογοθεραπείας και Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης λειτουργούν κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι χώροι, καθώς επίσης γραφεία υποστηρικτικών υπηρεσιών Κοινωνικού Λειτουργού, Ψυχολόγου και Σχολικού Νοσηλευτή. Υπάρχουν χώροι διοίκησης, γραφείο διευθυντή, γραφείο υποδιευθυντή και γραφείο προσωπικού τα οποία καλύπτουν πλήρως τις εργασιακές ανάγκες του προσωπικού. Όλοι οι χώροι είναι λειτουργικοί και ευχάριστοι. Για τη διευκόλυνση των μαθητών με κινητικά προβλήματα υπάρχει ασανσέρ. Το σχολείο διαθέτει, τέλος, σύστημα πυρανίχνευσης και Πυρόσβεσης. Αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο τα προγράμματα ΕΣΠΑ για προμήθεια εξοπλισμού. Συνεργαζόμαστε με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και με τις υπηρεσίες, τους θεραπευτές, τους ειδικούς επιστήμονες, που υποστηρίζουν τους μαθητές. Υπάρχει συνεχής υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος μέσω της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των υπηρεσιών του, ανταποκρίνεται στα αιτήματα μας και καλύπτει τις ανάγκες για την υγιεινή όλου του χώρου, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού καθώς και την προμήθεια υλικών και μέσων για τη λειτουργία των εργαστηρίων και τη διδασκαλία των μαθημάτων. Η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού μας έργου συνδέεται άμεσα με τη συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Στόχος μας κάθε σχολική χρονιά είναι η δημιουργία και διατήρηση κλίματος συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας. Το σχολείο αποτελεί Κέντρο υποστήριξης για το 30ο ΣΔΕΥ και εξυπηρετεί πέντε σχολικές μονάδες γενικής παιδείας. Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών εμπλουτίζεται με την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (π.χ. περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, αγωγής υγείας) και, επίσης, αναπτύσσονται δράσεις σε συνεργασία με σχολεία γενικής παιδείας, όπου είναι δυνατό.
Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία Θετικά σημεία Η κτιριακή και η υλικοτεχνική υποδομή, ο κατάλληλος εξοπλισμός, το εκπαιδευτικό υλικό που εμπλουτίζεται και ανανεώνεται καθώς και το κατάλληλο περιβάλλον διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η στελέχωση του σχολείου με οργανικές θέσεις καθώς και η μικρή εναλλαγή προσωπικού συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών αλλά και στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Η συνεχής προσπάθεια, το βαθύ αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης των εκπαιδευτικών και η υπευθυνότητα όλου του προσωπικού συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των μαθητών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις
δυνατότητές τους αλλά και στην μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους . Η υιοθέτηση κοινής στάσης για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.
Η διαδικασία διαμόρφωσης των τμημάτων χαρακτηρίζεται από ευελιξία. Αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην αλληλεπίδραση των μαθητών μεταξύ τους και στη δημιουργία του κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος.
Το κλίμα συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αλληλοκατανόησης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ σχολείου και των περισσότερων οικογενειών, διευκολύνει το εκπαιδευτικό μας έργο και συμβάλλει στην αποδοτικότητα του σχολείου. Σημεία προς βελτίωση Συνεχής ανάπτυξη δράσεων κοινωνικοποίησης των μαθητών με στόχο την αλληλεπίδραση και τη συναναστροφή τους όχι μόνο σε επίπεδο τμήματος και τμημάτων του σχολείου αλλά και γενικότερα σε ομάδες συνομηλίκων. Συνεχής ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη μεγαλύτερη αυτονόμηση, την ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και τη βελτίωση των δεξιοτήτων
αλληλεπίδρασης τόσο εντός της ομάδας όσο και του ευρύτερου πλαισίου. Συνεχής προσπάθεια για συνεργασία όλων των γονέων με το σχολείο. Διοικητική λειτουργία Θετικά σημεία Η καλή οργάνωση, ο συντονισμός της σχολικής ζωής, η δίκαιη κατανομή του εξωδιδακτικού έργου και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών από την ΕΔΥ, συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Η ομαλή ημερήσια λειτουργία του σχολείου, η τήρηση του κανονισμού, η εφαρμογή μέτρων ασφάλειας για τους μαθητές, καθώς και η απόκτηση ωφέλιμων βιωματικών συνηθειών επιτυγχάνονται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλου του προσωπικού. Η ορθή αξιοποίηση των οικονομικών πόρων έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαστηρίων και του προσωπικού σε αναλώσιμο εκπαιδευτικό υλικό και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η σταθερή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς (Δήμος, ΔΔΕ, ΚΕΔΑΣΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και άλλες
υπηρεσίες που αξιολογούν και υποστηρίζουν τους μαθητές). Σημεία προς βελτίωση Συνέχιση της συμμετοχής σε δράσεις και συνεργασία με σχολεία της γενικής παιδείας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ειδικής αγωγής αλλά και για προβολή του εκπαιδευτικού μας έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών του σχολείου. Συνεχής ενημέρωση της ιστοσελίδας με νέο υλικό, κάνοντας γνωστές τις
δράσεις, τα προγράμματα, την ποιότητα του έργου του σχολείου με στόχο την ενίσχυση της διακριτής ταυτότητάς του. Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών Θετικά σημεία Υπάρχει πρωτοβουλία, διάθεση και ενδιαφέρον του προσωπικού του σχολείου για τη συμμετοχή σε επιμορφώσεις από αρμόδιους φορείς, οι οποίες αφορούν την επιστημονική και παιδαγωγική τους κατάρτιση, καθώς και την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Σημεία προς βελτίωση Συνέχιση επιμορφωτικών δράσεων με θέματα προσαρμοσμένα στις καταγεγραμμένες ανάγκες του προσωπικού. Αναζήτηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που το σχολείο θα μπορεί να συμμετάσχει, ώστε να μην διαταράσσεται η καθημερινή εύρυθμη λειτουργία του.
Γ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Λειτουργία
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία
Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν
4
Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις )
Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών
Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση
Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση
Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση
Λειτουργία
Διοικητική λειτουργία
Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν
1
Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις )
Σχολείο και κοινότητα
Λειτουργία
Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών
Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν
0
Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις

Παρατηρήσεις / Σχόλια
Η συμμετοχή της σχολικής μας μονάδας από την πιλοτική εφαρμογή μέχρι και σήμερα στις διαδικασίες της ΑΕΕ μας έχει δώσει τη δυνατότητα να προσδιορίζουμε με ακρίβεια τα θετικά σημεία και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Επίσης, σημαντικά συνέβαλε και το εκπαιδευτικό μάρκετινγκ όπου μέσα από τη διαδικασία της εσωτερικής και εξωτερικής ανάλυσης έχουμε αντιμετωπίσει και αξιολογήσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία, τις απειλές και τις ευκαιρίες του σχολείου μας. Το σχολείο έχει εστιάσει στο σημαντικό ζήτημα της εξωστρέφειας του σχολείου και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων εκτός πλαισίου του σχολείου. Η ανομοιογένεια του μαθητικού πληθυσμού, η αναγκαιότητα για διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων προσαρμογής και συμπεριφοράς των μαθητών, η ασφάλεια των μαθητών και η μεγάλη γραφειοκρατία αποτελούν προκλήσεις για την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων. Ωστόσο, το σχολείο κάνει σημαντικές προσπάθειες οργάνωσης και υλοποίησης τέτοιων δράσεων είτε εντός είτε εκτός του σχολικού
πλαισίου, ανάλογα με τις δυνατότητες των μαθητών. Υπήρχε έλλειψη ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού ως προς την οργάνωση του σχολείου, τα προγράμματα και τις προσεγγίσεις που εφαρμόζονται καθώς και την ποιότητα του έργου του. Τη φετινή χρονιά υλοποιήσαμε δράσεις που συμμετείχαν όλοι οι μαθητές ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Τα αποτελέσματα ήταν πέρα από τα αναμενόμενα και τα οφέλη πολλά για όλους όσους είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή με αυτά. Θεωρούμε απαραίτητο και αναγκαίο να αναπτύσσουμε τέτοιου είδους δράσεις. Σημαντικότερα αποτελέσματα των Δράσεων :
?) Το σχέδιο δράσης «Βελτιώνω την εικόνα μου μαθαίνοντας να φροντίζω τον εαυτό μου» είχε ως αποτέλεσμα οι μαθητές να υιοθετήσουν κανόνες αυτοφροντίδας, τους οποίους δύνανται να ακολουθήσουν στην καθημερινότητά τους, και να βελτιώσουν την αυτο-εικόνα τους ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους.
?) Το σχέδιο δράσης «Παιχνίδι της Αυτορρύθμισης «Παρατηρώ-Οργανώνω-Προσαρμόζω» είχε αρκετά
ικανοποιητικά αποτελέσματα στην ομάδα μαθητών που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την
αποτελεσματικότερη διαχείριση των συναισθημάτων και συμπεριφορών και την απόκτηση μεγαλύτερου
αυτοελέγχου, ώστε να ευνοηθεί η ποιοτικότερη αλληλεπίδραση και συνεργασία.
?) Το σχέδιο δράσης «Χορεύοντας με τις μέλισσες» ανέδειξε βιωματικά τη θετική επίδραση που είχε η συνεργασία μεταξύ μαθητών τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης. Ο σκοπός της συμπερίληψης επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό και ενισχύθηκε η αυτοποπεποίθηση και οι δεξιότητες των μαθητών σε γνωστικό, εκφραστικό και κινητικό τομέα.
Στον άξονα “Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών” υλοποιήθηκε ένα σχέδιο δράσης:
α) Η δράση «ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΩ» είχε θετικά αποτελέσματα αναφορικά με την ενσωμάτωση αρκετών νέων μαθητών στο υπάρχον μαθητικό δυναμικό, με την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ τους, τη δημιουργία θετικού κλίματος μέσα στην τάξη, την ανάπτυξη της ομαδικότητας και την αύξηση του αριθμού των μαθητών που λειτουργούν υποστηρικτικά σε μαθητές που έχουν ανάγκη.
Στον άξονα “Σχολείο και κοινότητα” υλοποιήθηκε ένα σχέδιο δράσης:
α) Τα αποτελέσματα του σχεδίου δράσης «Όλοι μαζί παρέα μια γειτονιά» έδειξαν ότι η δράση συνέβαλε θετικά
στη μεταβολή των στάσεων και των απόψεων των μαθητών των τυπικών σχολείων απέναντι στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ανέδειξε και βιωματικά τη θετική επίδραση που είχε η συνεργασία των
μαθητών τυπικής και ειδικής αγωγής. Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν Προκλήσεις παρουσιάστηκαν αναφορικά με τον προγραμματισμό και τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιούνται ταυτόχρονα οι δράσεις όπως είχαν σχεδιαστεί και ταυτόχρονα να διατηρείται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Ανάδειξη Πρακτικών και προτάσεις για αξιοποίησή τους από άλλα σχολεία (προαιρετικά).
Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις